A+ A A-

2.1.10 Doğru ile düzlemin durumları

Bu dersimizde verilen bir doğru ile bir düzlemin durumunu inceleyeceğiz. Daha önce değindiğimiz üç durum söz konusudur: Tek bir noktada kesişirler, doğru düzleme paralel olur, doğru düzleme ait olur. Öncelikle elimizde denklemleri $$E:Ax+By+Cz+D=0$$ ve $$\dfrac{x-x_0}{u_1}=\dfrac{y-y_0}{u_2}=\dfrac{z-z_0}{u_3}$$ olan düzlem ve doğru olsun. Bu denklemlerin ortak çözümü bize doğru ile düzlemin nasıl durduğu konusunda bilgi verecektir. Bu nedenle doğruyu bir \(k \in R\) parametresine bağlı $$\begin{matrix}x=x_0+ku_1\\ y=y_0+ku_2\\z=z_0+ku_3 \end{matrix}$$ biçiminde yazalım ve düzlem denkleminde her birini yerine yazalım: $$\begin{matrix}A(x_0+ku_1)+B(y_0+ku_2)+C(y_0+ku_3)+D=0\\ \\\Rightarrow k=-\dfrac{Ax_0+By_0+Cz_0+D}{Au_1+Bu_2+Cu_3}\\\\\Rightarrow k=-\dfrac{Ax_0+By_0+Cz_0+D}{<\overrightarrow{N},\overrightarrow{u}>}\quad(1)\end{matrix}$$ elde edilir. Bu eşitlikte \(\overrightarrow{N}=(A,B,C)\) düzlemin normal vektörü ve \(\overrightarrow{u}=(u_1,u_2,u_3)\) doğrunun doğrultu vektörüdür.

3 durumu bu denklemle özetleyebiliriz:

1. Eğer \(<\overrightarrow{N},\overrightarrow{u}>\neq 0\) ise bu eşitlik bize bir tek \(k\) değeri verir. Yani doğru ile düzlem tek bir noktada kesişir.

Doğru düzlem kesişimi 1

Bu şeklin üç boyutlu Cabri versiyonu için tıklayın!

Şekilde bu durum gösterilmiştir. Kesişim noktası olan \(A\) için, bulduğumuz \(k\) değerini doğrunun parametrik denkleminde yerine yazmamız yeterli olacaktır. Ayrıca bu durumda doğrunun doğrultu vektörü ile düzlemin normal vektörü arasında oluşan dar açının tümlerine doğru ile düzlem arasındaki açı denir. Şekilde bu açının ölçüsü \(\theta\) olarak verilmiştir. Dikkat ederseniz bu durumda normal vektörü ile doğrultu vektörü arasındaki açının ölçüsü \(\dfrac{\pi}{2}-\theta\) olacaktır. İki vektör arasındaki açının kosinüsü gereği $$cos\left ( \dfrac{\pi}{2}-\theta \right )=\dfrac{<\overrightarrow{N},\overrightarrow{u}>}{||\overrightarrow{N}||.||\overrightarrow{u}||}$$ olur. Bu eşitliğin sağ tarafı, şekle göre eğer doğrultu vektörü veya normal vektörü ters yönlü alınırsa, negatif çıkabilir çünkü vektörler arasındaki açı geniş açı olur. Oysa biz doğru ile düzlem arasındaki açıyı vektörler arasındaki dar açının tümleri olarak tanımlamıştık. Bu durumu gidermek için tek yapmamız gereken eşitliğin sağ tarafının negatif çıkmasını engellemektir. O halde pay kısmını mutlak değer içine alalım. Yani doğru ile düzlem arasındaki açının ölçüsü \(\theta\) ise $$sin\theta=\dfrac{\left |<\overrightarrow{N},\overrightarrow{u}>  \right |}{||\overrightarrow{N}||.||\overrightarrow{u}||}$$ olur. (\(cos\left ( \dfrac{\pi}{2}-\theta \right )=sin\theta\) olduğunu hatırlayalım.)

2. Eğer \(<\overrightarrow{N},\overrightarrow{u}>=0\) ise bu vektörlerin birbirine dik olduğunu yani şekildeki gibi ya doğru düzleme paraleldir ya da düzlemin içindedir.

Paralel Düzlemler Arası Uzaklık

 

Doğrunun düzleme paralel olması \((1)\). eşitlikte payın sıfırdan farklı olmasını gerektirir. Yani \(Ax_0+By_0+Cz_0+D\neq 0\) ise bir \(k\) gerçek sayısı bulunamaz böylece doğru ile düzlem paralel olurlar.

Doğrunun düzleme ait olması için ise \((1)\). eşitlikte payın da sıfır olması gerekir. Yani \(Ax_0+By_0+Cz_0+D=0\) olursa \(k\) herhangi bir gerçek sayı alınabilir çünkü \((1)\). eşitlikte içler dışlar çarpımı yapılırsa \(k\) ne olursa olsun \(k.0=0\) olacaktır. 

Örnek 1

\(2x+y-2z-14=0\) düzlemi ile \(\dfrac{x+1}{4}=\dfrac{y-1}{-3}=\dfrac{z}{-5}\) doğrusunun birbirine göre durumunu inceleyiniz.

Çözüm

Doğru denklemini bir \(k\in R\) parametresine bağlı yazalım: $$\begin{matrix}\dfrac{x+1}{4}=\dfrac{y-1}{-3}=\dfrac{z}{-5}=k\\ \Rightarrow x=4k-1\\\Rightarrow y=-3k+1\\\Rightarrow z=-5k\end{matrix}$$ olur. Şimdi düzlem denkleminde bunları yerine yazalım: $$\begin{matrix}2(4k-1)+(-3k+1)-2(-5k)-14=0\\\Rightarrow 15k-15=0\\\Rightarrow k=1 \end{matrix}$$ bulunur. O halde \(k=1\) için \(x=3\), \(y=-2\) ve \(z=-5\) olacak biçimde doğru ile düzlem bir \(A(3,-2,-5)\) noktasında kesişirler.

Tek bir noktada kesişen doğru ve düzlem arasında bir açı oluşacaktır. Şimdi açıklama kısmında verdiğimiz eşitlikten bu açının sinüs değerini bulalım. Düzlemin normal vektörü \(\overrightarrow{N}=(2,1,-2)\) ve doğrunun doğrultu vektörü \(\overrightarrow{u}=(4,-3,-5)\) olduğundan $$sin\theta=\dfrac{2.4+1.(-3)-2.(-5)}{\sqrt{2^2+1^2+2^2}.\sqrt{4^2+3^2+5^2}}=\dfrac{1}{\sqrt{2}}$$ bulunur. O halde doğru ile düzlem arasındaki açının ölçüsü \(\theta=45^{\circ}\) olur. 

Aşağıdaki videoda durumu daha detaylı görebilirsiniz.

Video burada görüntülenecektir.

Örnek 2

\(x-4y+z-1=0\) düzlemi ile \(\dfrac{x+1}{2}=y+3=\dfrac{z-2}{2}\) doğrusunun birbirine göre durumunu inceleyiniz.

Çözüm

Bir \(k\in R\) için doğrunun parametrik denklemini $$\begin{matrix}x=2k-1\\ y=k-3\\z=2k+2\end{matrix}$$ olur. Düzlem denkleminde yerine yazalım $$\begin{matrix}2k-1-4(k-3)+2k+2-1=0\\ \Rightarrow 12=0\end{matrix}$$ elde edilir. Matematiksel olarak doğru olmayan bu ifadenin tek bir anlamı vardır. Doğru ile düzlem kesişmemektedir. Yani doğru düzleme paraleldir. (Düzlemin normal ve doğrunun doğrultu vektörlerinin iç çarpımını da hesaplarsanız \(0\) olduğunu görebilirsiniz, fakat bu durum doğrunun, düzlemin bir doğrusu olup olmadığı hakkında bilgi vermez.)

Örnek 3

\(x-2z=a;\; y=3\)  doğrusu \(3x+y-bz+6=0\) düzleminin bir doğrusu olduğuna göre \(a+b\) toplamını bulunuz.

Çözüm

Öncelikle vektörleri bulalım çünkü iç çarpımları \(0\) olmak zorunda. Düzlemin normal vektörü \(\overrightarrow{N}=(3,1,-b)\) ve doğrunun doğrultu vektörü \(\overrightarrow{u}=(2,0,1)\) dir. O halde $$\begin{matrix}<\overrightarrow{N},\overrightarrow{u}>=0\\\\ \Rightarrow 6-b=0 \\\\\Rightarrow b=6\end{matrix}$$ bulunur. Şimdi doğruyu parametrik yazalım fakat diğer sorularda olduğu gibi bir \(k\in R\) ile değil de $$\begin{matrix}z=z\\y=3\\x=2z+a \end{matrix}$$ olarak \(z\) ye bağlı yazalım. Doğru düzlemin bir doğrusu olduğu için bu değerler düzlem denklemini sağlamalıdır:  $$\begin{matrix}3(2z+a)+3-6z+6=0\\\\ \Rightarrow 3a+9=0\\\\\Rightarrow a=-3\end{matrix}$$ bulunur. O halde $$a+b=-3+6=3$$ olur.

Son Düzenlenme
Öğeyi Oyla
(19 oy)

Yorumlar   

+1 #1 mat1den kaldım 03-04-2018 19:05
sağolun işime yaradı :)
Alıntı

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Giriş veya Kayıt

GİRİŞ